See Our team

Wondering how we keep quality?

Got unsolved questions?

Ask Questions

Engineering
GATE
CBSE
NCERT
Psychology
English
Computer
Constitution
Astrology
Yoga
Economics
Physics
Biology
Electronics
Microprocessor
Career
Interview
Anatomy
Botany

## A household uses the following electric appliances -CBSE physics class 10

(i) Refrigerator of rating 400W for ten hours each day. (ii) Two electric fans of rating 80W each for twelve hours each day. (iii) Six electric tubes of rating 18W each for 6 hours each day. Calculate the electricity bill of the household for the month of June if the cost per unit of electric energy is Rs. 3.00.By:milan-ransingh

Taged users:

Likes:

Be first to like this question

Dislikes:

Be first to dislike this question

Talk about thisDelete|Like|Dislike|

## Answers

Month of june has 30 days.

i) Refrigerator of 400W is run 2 hours each day.

Total hours it is run in 30 days+ 2*30 =60h

Energy consumed in kWh is= 400*60/1000 =24kWh

ii)Two electric fans of 80 W are run 12 hours each day.

Total hurs they are run in 30 days= 12*30 =360h

Energy consumed in kWh is 2*80*360/1000= 57.6 kWh

iii) Six electric tubes each of 18 W are run 6 hours daily.

Total hours it is run in 30 days=6*30 =180h

Energy consumed in kWh is= 6*18*180/1000= 19.44 kWh

Net energy consumed in the month of june is =24+ 57.6 +19.44= 101.04 kWh

Thus, the electric bill is =3*101.04= rs 303.12

prajwalamv

Likes:

Be first to like this answer

Dislikes:

Be first to dislike this answer

Talk about this|Once you have earned teacher badge you can edit this questionDelete|Like|Dislike|

------------------------------------

## Use Me ?